Friday, January 21, 2011

GiLoCatur's Humble Opinion


GiLoCatur feels happy to read the Rating Review of the Kelantanese chess players made by Cikgu Jijoe in his blog here. He is very concerned for the ratings dip especially by the state's chess junior players. Rating review is the first step to ensure chess standard and quality to improve in every state of Malaysia. Next steps shall be planned, devised, addressed and implemented to avoid rating points drop to happen. Such effort should be followed by other states chess community especially MCF in order to improve and better the chess standard and quality in Malaysia.

Let GiLoCatur share some analytical insights relating to the Kelantan chess juniors. Hopefully, this will trigger further discussion and study on Malaysian chess junior players for one main objective - to improve the standard and quality of our juniors performance.


For all the four Kelantan juniors (2 boys and 2 girls) who experienced national ratings drop ONLY played in ONE nationally-rated chess tournament which is the NJCC for the 2011 JAN MCF ratings. So, it is very important for them to make good and enough preparation for such tournament. Otherwise, their national ratings will be affected significantly. GiLoCatur hopes they will participate in many more rated events to have more consistent ratings.

Even for that ONE rated event, their performance is not that very bad as GiLoCatur sees it. Let's see below.


Seeded 54th with Oct 2010 ratings of 1285, Nik Muhd Haziq won both his games against unrated opponents in the 2nd and 5th round respectively. Even he managed to win against one higher-rated opponent in the 6th round. In order for him to improve his ratings, he should had won his last two 1300-rated opponents which ratings gap is relatively small. By the way, he dropped 31 rating points from 1285 to 1254.


For Muhd Faiz Zakaria, he just lost two out of five lower-rated opponents. For sure, his 7th round opponent had participated in many more chess tournaments than him. GiLoCatur strongly believes that Faiz can challenge both 1300-rated and 1400-rated players if he can participate at least three to five tournaments in a month or if he can spar once a week against stronger players. Maybe PCNK can set the sparring activities for Kelantan juniors like him?



Fatih lost only to two lower-rated opponents - Latifah Syamimi and Zainoor Ikmal Maisarah. Syamimi is a strong player actually and if not mistaken was once MSSM KL player. She is the elder sister of Kaiyisah. While Maisarah, eventhough just 8-years-old, has participated in several international chess tournaments like ASEAN and World Youth. In fact, she (Fatih) won against Nur Farihah Aminuddin, a strong player and among the latest top 20 most improved ratings in the sixth round. So, her performance is not that bad GiLoCatur thinks. She just lost 27 points for her national rating points.



As for Norazlisa Ramli who had MCF rating of 1323 in October 2010 losing one game to unrated opponent and another to Zainoor Maisarah, She had lost 62 points in a single rated tourney, to 1261.

The above is only humble opinion and analytical observation of GiLoCatur. GiLoCatur really hopes that all the Kelantan young players are given the chance and opportunity to play many more rated chess tournaments to shine and show their real talents. GiLoCatur also hopes that they will take the opportunity to participate in the coming Kelantan Closed event since it will be a nationally-rated tourney.

7 comments:

Anonymous said...

sy rasa ada masaalah kalau banyak kejohanan rapid (kwln masa 25 minit) diberi national rating,pemaian yg mendapat rating tinggi dalam kejohan sebegini boleh tiba2 menjunam rating bila bertanding dalam kejohanan utama yg guna kwln masa standard/klasik 1-11/2 jam spt NC,NJC dll.Jadi rating yg didapati melalui kejohanan bertaraf rapid tidak mengambarkan kekuatan sebenar pemain.MCF perlu berhati-hati dalam menentu kejohanan mana yg patut diberi rating.kalau terlalu banayak kejohanan rapid diberi rating ditambah dgn taraf penganjuran yg kelam kabut akan membuka ruang kpd perkara tidak sihat spt manipulasi semata2 utk melonjakan rating.

Syazrin Abd Rahman said...

kejohanan rapid tidak mengambarkan kekuatan sebenar???mungkin gaya tulisan seperti bagi kata orang 'berlakon'.Kene berlatih lebih sikit.Sebenarnya apa yang penting bagi seseorang pemain,tidak perlu tunggu hendak bermain time control classical,ataupun rapid,jika dia betul-betul kuat,apa permainan sekalipun termasuk blindfold sudah dikira pemain catur..siapa yang bagi penarafan tahap kekuatan seseorang pemain itu bergantung terhadap time control..

GiLoCatur said...

terima kasih kpd Anon dan sdra syazrin di atas pandangan kalian. GiLoCatur respect pandangan kalian berdua. Ini pula pandangan GiLoCatur.

1) Di Malaysia kurang sambutan bagi acara klasik / standard iaitu 90 minit sekurang2nya 3 / 4 hari. Terlalu lama. payah nak dapat cuti. ganggu waktu persekolahan. parents terpaksa berkorban terlalu banyak masa.itu sebab hanya tournament yg dibuat masa cuti sekolah yg mampu tarik perhatian.

2) maka jika berharap pada 2,3 standard tournament ini sahaja, pemain catur malaysia kurang rated tourneys. bila kurang rated tourneys, kurang semangat dan motivation nak main catur. maka pada pandangan GiLoCatur, wajar rapid tourneys dijadikan rated event jika nak menyuburkan catur di Malaysia.

3) manipulasi rating berlaku tidak kira pada rapid mahupun klasik.

4) bagi taraf penganjuran kelamkabut, pihak penganjur perlu belajar utk perbaiki dan to improve.

5) rapid perlu skil tersendiri. begitu juga klasik/standard. pemain terbaik mampu kuasai kedua2. jika mampu kuasai salah satu pun dah cukup bagus.

6) catur melatih kekuatan minda. catur memberi impak positif kepada masyarakat dan negara. catur "must be fun". jangan terlalu memikirkan tentang rating. rating hanya utk indikator kemajuan dan prestasi.

sekadar pandangan GiLoCatur. berdiskusi, memberi feedback dan pandangan berkenaan catur di Malaysia diperlukan demi pembangunan dan kemajuan catur tersebut.

n@jd0rf said...

hmm... rating mmg menggambarkan kekuatan seseorang pemain.. tapi rating boleh juga jatuh dlm 1 tournament, hanya kerana pemain itu kurang preparation ataupun sakit... ttg time, mgkn boleh separate mcm chess.com yg separate bullet (1-3 minit), blitz (3-15 minit) dan standard (15 minit ke atas). Mgkn hanya perlu bahagi kepada 2 bhgn iaitu rapid (1-30 minit) dan standard rating (30 minit ke atas) dan campur kedua2 rating tersebut utk menjadi rating akumulasi.. mcm CGPA je.. mcm ni kita pun buleh tau sape yg kuat rapid, dan sapa yg kuat standard.... apapun thanks Gilocatur utk review pemain kelantan, mohon copy paste?

Anonymous said...

mmmm.....gud idea aeparate rating rapid & standard, saya pon rase semacam guna rating yang dapat dari tornamen rapid gunapakai dlm tornamen standard.

Syazrin Abd Rahman said...

tp kalau perasan,slalu standard time control di malaysia ni sudah automatic dikira fide tournmnt,jarang tengok time control standard ni buat mcm tu je..mgkin boleh kot buat separate rating..tp takkan nak cedok bulat2 dari fide rating..pastu blitz pun kene ada separate rating...tp kalo organizer chess pun berkire nak bayar kt mcf untuk national rating masak jugak tu..mcm tournmnt nak buat duit pun ade..tournmt sbb ego pun ade..mcm2 prangai..

GiLoCatur said...

n@jd0rf,

OK no problem. cuma malu sket, sbb analisa sya tu bukannya bagus sgt. sekadar nak promote dan encourage perbincangan sesama kita pencinta catur.

rgds, GiLoCatur